Kenonz Korfbal League Finale 2023

13 April 2023
Kenonz Korfbal League Finale 2023

Op zaterdag 15 april is het weer tijd voor de Kenonz Korfbal League Finale 2023, de afsluiting van Nederlands best bezochte zaalcompetitie. Ieder jaar komen er tienduizend toeschouwers naar Ahoy en de korfbalfinale is daarmee ook het grootste indoor sportevenement van Nederland. De finale wordt dit jaar gespeeld tussen PKC en DVO. Samen met topspelers Olav van Wijngaarden (PKC) en Gertjan Meerkerk (DVO) kijken we alvast vooruit op de Korfbalfinale. Opvallend is dat Fortuna zich niet heeft weten te plaatsen voor deze finale, waar zij dat de afgelopen 5 jaar wel voor elkaar wisten te boksen. PKC speelt dus voor het eerst sinds jaren deze finale tegen een andere tegenstander, dat belooft hoe dan ook een spannende middag te worden.

Hoe kijk je terug op het seizoen 22/23?

Olav: Met het team hebben we een goed seizoen gehad. Persoonlijk begon mijn seizoen wat minder. Een week voor de start van de competitie brak ik mijn neus. Helaas heb ik hierdoor 3 weken niks kunnen doen. Toen ik weer begon merkte ik wel dat ik wedstrijdritme nodig had. Na een paar weken brak ik hem weer tijdens een wedstrijd. Helaas heb ik weer een aantal weken rust moeten nemen en vervolgens de competitie uitgespeeld met een masker. Dit beviel prima! Gelukkig speel ik weer zonder.

Gertjan: Als team kregen we dit seizoen met Barbara Brouwer een kwaliteits injectie. Zij was nieuw binnen ons team en ze heeft ons natuurlijk vooruit geholpen. De concurrentie bij de dames werd aangescherpt, hier wordt uiteindelijk iedereen beter van. Individueel gezien kende ik een stroeve start van het seizoen in 2022. Na de kerst ging het gelukkig weer draaien en hebben we als team en individueel een goed seizoen gedraaid wat geresulteerd heeft in dus de 3e plek en een puntenaantal wat we nog nooit eerder gehaald hebben. Dus ik ben zeer tevreden.


Wat waren de hoogte- en dieptepunten op sportief vlak dit seizoen?

Olav: Heel eerlijk, hoogtepunten tijdens het seizoen zijn er voor mij niet echt. Er zitten spannende en mooie wedstrijden tussen, maar dat is niks vergeleken met play-offs en een finale. Een hoogtepunt is dan de 1e play-offs , thuis tegen LDODK. Een volle hal waarbij we echt goed speelden!

Gertjan: Een dieptepunt was toch wel het begin van het seizoen, toen zat ik er echt niet lekker in, gelukkig ben ik hier na 6 wedstrijden uit gekomen en is het hoogtepunt nu het behalen van de finale.


Hoe leef je naar de finale toe?

Olav: Ik voel heel de week een lekkere spanning naar de finale toe. Verder heb ik een normale week, dus ik werk en train gewoon zoals ik dat normaal ook doe. Deze periode vermijd ik fysiek werk wel. Daarnaast kijk ik veel beelden van de tegenstander. DVO is een pittige tegenstander en een goede ploeg die knap en terecht gewonnen heeft van Fortuna.

Gertjan: Het toeleven naar de finale is hetzelfde als altijd, we zullen donderdag vermoedelijk nog een balletje schieten en dan zaterdag gewoon normaal doen zoals altijd, geen gekke dingen, 1 wedstrijd alles geven.


Hoe is het voor je om in een volgepakt Ahoy de finale te gaan spelen?

Olav: Dit wordt mijn 7e finale. Ik heb 2 keer een finale gespeeld met de junioren en 4 keer met PKC 1. Een finale spelen blijft speciaal. Met alle respect; ik geniet er alleen van als we winnen, anders kan ik er echt niet van genieten. PKC A1 heeft de finale ook behaald dus dat is heel bijzonder! Ik verwacht heel veel PKC aanhang die er een gekkenhuis van gaan maken!

Gertjan: Uiteraard is het nog afwachten wie er speelt, want we spelen 5-5 dit seizoen. Maar ik ga er van uit dat het een enorme kick gaat geven om in Ahoy te staan, dit hebben we als team en als club nog nooit eerder meegemaakt, dus het gaat sowieso een feestje worden.


Wat zou je droomscenario zijn in de finale?

Olav: Winnen. Hoe maakt me echt niet uit.

Gertjan: Het droomscenario is uiteraard de winst, het maakt me niet uit hoe, of het nou in de laatste seconden is, of dat het al eerder beslist wordt door een gat te slaan. Finales zijn bijna nooit hoogstaande wedstrijden, dus het is de vraag wie er het beste met de druk om gaat en welke ploeg er lekker in zit.


Beide heren zijn duidelijk helemaal klaar voor de finale en willen deze koste wat het kost winnen. Dit belooft een spectaculaire finale te worden! Wil jij de Korfbal Leaguefinale live zien en ga je niet naar Ahoy Rotterdam? Kijk dan om 16.00 uur mee op NPO1.